Om social fobi

Audrey

Var är audrey? av Sophie Kinsella

Audrey är 14 år gammal och lider av social fobi. Efter en incident vill hon inte gå tillbaka till skolan. Inte ens utanför dörren. Audrey spenderar dagarna hemma i familjens hus, med sina solglasögon på. Det är bakom dem hon känner sig trygg.  Audrey går hos en psykolog och gör hela tiden framsteg, vilket glädjer hennes psykolog.

En dag träffar Audrey Linus, och det är nu hennes tillfrisknande tar fart på riktigt. Med hjälp av Linus börjar Audrey våga saker, som att äta glass, prata med främlingar och till och med ta av sig solglasögonen.

Boktips

Röd som blod av Salla Simukka


I så många år hade Lumikki tvingats leta efter gömställen för att hon var rädd.Röd som blod Numera handlade det inte om rädsla utan om viljan att hitta ett eget utrymme även på en plats som var gemensam för alla.

Mörkrummet var hennes ficka av frihet. Lumikki lutade sig mot väggen och stirrade in i mörkret med öppna ögon. Det var något som störde. En lukt. Dussintals femhundraeurosedlar hängde på tork i mörkrummet, och det luktade gammalt blod.

17-åriga Lumikki hittar tvättade sedlar i skolans mörkrum och blir indragen i en livsfarlig härva av narkotikasmuggling.

 

En spännande ungdomsbok, den första av en trilogi, som säkert platsar även hos vuxna läsare. Den finska författarinnan Salla Simukka lyckas hålla intresset och spänningen i liv från första sidan till den sista.

Mer tips!

Röd drottning av Victoria Aveyard

Mare Barrow är sjutton år och lever i en värld där samhället är 

Röd drottning

uppdelat mellan blod – de rödblodiga och de silverblodiga. De silvriga är den högre stående delen av samhället, supermänniskor med häpnadsväckande förmågor och regerar över de röda.

Mare tillhör den röda delen av folket och ser inte att det någonsin kommer ändras – tills den dagen då hon börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset. Då framkommer det att hon, trots sitt röda blod, besitter en dödlig och unik förmåga. Kungen börjar genast smida en plan för att oskadliggöra Mare, som nu hotar den maktbalans som hela hans rike vilar på, och hon själv ser sin chans att krossa silverregimen helt. Vad hon inte väntat sig är att hennes känslor drar åt motsatt håll.

Logga in